Genetski modifikovana hrana

Genetically modified food

As we talked about organic food in the previous article, in this one we will talk about genetically modified food. So let’s go in order!

Pitanje: “What is genetically modified food?”

Odgovor: Genetically modified food is food produced by organisms that have undergone changes within their DNA, using genetic engineering methods. Generically created plants are made in a laboratory by modifying their genetic structure and are tested for the desired quality or some other target property. Most genetically modified plants are aimed at adding genes-cloning or changing genes – genes are removed. The goal is to create plants that are resistant to insects, fungi, herbicides, change the nutrient content, improve the taste or resistance to storage conditions.

Pitanje: “What is genetic engineering?”

Odgovor: Genetički inžinjering je metoda kojom se kreiraju nove osobine kod organizama koje prethodno organizmi nisu posedovali. Istorija GI je kratka. Sve je počelo pre 40 godina, ali se jako ubrzano razvijalo. Tada se prvi put eksperimentisalo na soji. Kako se otkrivao sve veći broj funkcija različitih delova DNK, tako su se i mogućnosti za manipulaciju gena sve više otvarale. Sada su daleko iza nas prvi pokušaji kloniranja, genetske terapije i onoga što je do tada delovalo najmanje verovatno a to je mešanje biljnog i životinjskog genetskog materijala. Cilj svega ovoga je bio da se ubrza rast biljaka, da im se omogućo otposrnost na patogene i da se poveća količina odredjenih hranjivih materija u samoj biljci. Genetski modifikovano stošarstvo je u eksperimentalnom razvoju.

merlin 137008779 40d7f043 9a3d 4e83 b9e0 9ab76510b0c4 superJumbo

Prodaja genetski modifikovane hrane je počela 1994.godine, kade se prvi put reklamiralo seme paradajza sa odlaganjem sazrevanja. Većina genetski modifikovane hrane je usresređena na useve koji donose dobit, od velike potražnje poljoprivrednika kao što su soja, kukuruz, uljana repica i ulje semenke pamuka.

Postoji široki naučni konsenzus da hrana na tržištu izvedena iz GM biljaka nema veći rizik za ljudsko zdravlje u odnosu na konvencionalne proizvode. Međutim, mnogi se protive ovoj vrsti hrane iz nekoliko razloga, uključujući problem biosigurnosti, ekološka i ekonomska pitanja podržana činjenicom da su GMO seme i životinje koje ga potencionalno uzimaju, kao hranu, obično su u vlasništvu velikih korporacija. Rasprava uljučuje konzumente, farmere, biotehnološke kompanije, regulatore iz vlada, nevladine organizacije i naučnike. Ključna područja koja su predmet kontraverzi su način na koji ova hrana treba da bude obeležena, uloga vladinih regulatora, objektivnost naučnog istraživanja i objavljivanja, efekat GM na zdravlje i okolinu, efekat otpornosti na pesticide, uticaj GM biljaka na farmere i uloga GM biljaka u ishrani svetske populacije.

4716930623 dfba8c698d b

Testiranje je rađeno na slučaj po slučaj bazi, koja se tiču potencijalne otrovnosti i alergija vezanih za GM hranu na tržištu. Zabrinutost uključuje kontaminaciju snabdevanja negenetički obrađene hrane, efekte GMOa na okolinu i prirodu, strogost regulatornog procesa i konsolidaciju kontrole zaliha hrane u kompanijama koje ih prave i prodaju GMO.

Danas u 64 države postoji regulacija o kontroli GMO. Pristupi se razlikuju od zemlje do zemlje. Zemlje različito procenjuju u upravljaju rizicima vezanim za korišćenje genetičkog inžinjeringa i razvoja i puštanje genetički modifikovanih organizama, ukljušujući biljke i ribe. Ne postoje velike razlike izmeču SAD i Evrope što se tiče regulacija, ali razlike se odnose na planiranu upotrebu proizvoda genetičkog inžinjeringa. Jedan od ključnih pitanja vezanih za regulaciju je da GMO hrana mora biti označena kao takva.

Kao isvaka pojava, tako i GMO ima svojih prednosti i mana.

Ideja o upotrebi GMO hrane, je proistekla od toga da će se broj ljudi na planeti udvostručiti u narednih 50 godina. GMO bi trebalo da poveća useve, što bi smanjilo bojaznost o nedostatku hrane. Takođe, uništava štetočine bez korišćenja hemikalija. Uništava korov, i ima veliku toleranciju na sušu i salinitet. Ove biljke su otporne na viruse, bakterije i gljive, kao i na hladnoću. Biljke koje su genetički modifikovane uništavaju teške metale iz zemlje.

square watermellons 1

Criticism of GMOs comes not from scientists, but from environmental activists, religious groups and citizens’ associations. Their criticisms relate to the bad impact on the environment, people and economic issues. These are the introduction of toxins into plants, the transfer of genes to other species, and the creation of allergies. And while some argue that the use of genetically modified food has no effect on human health, others argue that it does, because relatively little time has passed to see all the consequences of its use. This food is harmful because it causes tumors, allergies, infertility, environmental disorders.

U mnogim laboratorijama sveta se tajno eksperimentiše na DNK i stvaranju novih GMO organizama, dok se još uvek javno nisu publikovala GMO istraživanja na životinjama, ali se u proizvodnji stočne hrane odavno koriste GMO žitarice. Vlade zemalja preduzimaju različite mere o proceni rizika vezanim za korišćenje GMO hrane pri čemu se misli na genetički inžinjering kao i na genetski modifikovane životinje, biljke i ribu, ali svi su saglasni da GMO proizvod mora biti obeležen, što odluku da li će je koristiti ili ne ostavljaju na potrošača.

watermelon pineapple hybrid food gmo 810x455 1

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

sr_RSSerbian