Organska hrana

Organic food

Organska hrana je hrana koja se uzgaja po standardima organske proizvodnje, odnosno bez upotrebe pesticida i veštačkog đubriva kada su žitarice, voće i povrće u pitanju, odnosno, bez antibiotika i hormona kada su u uzgoju životinja čije se meso, ali i druge namernice životinjoskog poretka koje se koriste u ishrani (jaja, mlečni proizvodi). U uzgoju ovakve hrane se mogu koristiti pesticidi i đubrivo, ali isključivo prirodnog porekla, jer proizvodnja žitarica ne bi bila održiva kada bi se u potpunosti izbacila zaštita od štetočina i drugih faktora i došlo bi do masovnog gubitka plodova. Takođe, nosi naziv i ekološka hrana, kao hrana koja je proizvedena uz korišćenje metoda koje ne uključuju savremene veštačke dodatke, i nije tretirana zračenjem, industrijskim rastvaračima ili hemijskim prehrambenim aditivima. Pod organskom hranom, obično se misli na voće i povrće.

Organska hrana je regulisana zakonom. Neophodno je da proizvođači hrane steknu posebnu certifikaciju za organsku proizvodnju, kako bi bili u mogućnosti da plasiraju svoje proizvode kao organske. Organska hrana je proizvedena pod uslovima koji su usklađeni sa standardima i propisima na državnom ili međunarodnom nivou. Suština je da proizvodnja kvalitenih i po ljudsko zdravlje potpuno bezbednih namirnica bude u skladu sa biološkim procesima u okviru prirodnih uslova za razvoj. Svaki segment je strogo regulisan zakonom u cilju održavanja harmonije proizvodnih procesa i prirpdnih uslova.

Chemicals have not been used on farms where they are being fattened for at least the past three years. It must be clearly separated on it, so that the plants should not come into contact with chemicals from neighboring fields. Problems with pests are solved naturally – by setting traps and baits, using animal species that are natural enemies of specific pests. When it comes to organic food of animal origin, the rule is that hormones that artificially promote growth, as well as any drugs and other artificial means, must not be used in animal nutrition.

In the European Union, the United States, Canada, Japan and other countries, producers need to have a special environmental certification for organic production in order to market their products as “organic”. In this sense, organic food is food that is produced in a way that complies with the standards prescribed at the national or international level. In most countries, it has been suggested that the application of nanotechnology in food production should be excluded from certified organic food.

Organic food produced usually contains only organic ingredients. If ingredients of non-organic origin are present, a certain minimum percentage of the total plant or animal ingredients must be above 90%. There is no limit to the size of the farm where organic food is grown, so many large farms have compartments where they grow organic food. It is difficult to distinguish such food on the market, so the labeling of products as “certified organic” products has been introduced.

By consuming organic food, the level of toxins decreases. In classic agricultural production, there are too many toxins in the form of pesticides and various metals, which have a favorable effect on the durability of food, but certainly adversely on overall health. Some of them increase the risk of various diseases – nervous diseases, cancer, cardiovascular diseases, etc. Organic food protects cells from damage. Organic food diet increases benefits, reproduction and strengthens the immune system. Reduces the risk of developing allergies and eczema in children.

Namenice proizvedene na ekološki način, sadrže mnogo viši nivo hranjivih sastojaka, kao što su proteini, vitamin C i mnogi minerali. Prema mnogim istraživanjima, organska hrana sadrži 27% više vitamina C, 21% više gvožđa, 29% više magnezijuma i 13% više fosfora. Ona obezbeđuje proizvodima veću nutritivnu vrednost od one proizvedene konvencijalnom proizvodnjom. Istraživanja su pokazala da organski proizvodi imaju viši sadržaj oligominerala i to posebno kalijuma (63%) i gvožđa (73%), a takođe i viši nivo magnezijuma, fofora i vitamina C. Ove namernice imaju veću nutritivnu vrednost, ali i manje ostataka pesticida i manje bakterija otpornih na antibiotike, a posebno više antioksidanata, čak 69% više.

Takođe, proizvodnja organske hrane ima i prednosti vezane za prirodnu sredinu. Farme organkse hrane ne ispuštaju pesticide u okolinu, koje su opasni za floru i faunu; ne narušavaju postojeće različite ekosisteme, biljni i životinjski svet u njima. Pri proračunu prinosa u odnosu na jedinicu obradive površine ili po jedinici proizvoda dolazi do zaključka da je manja količina energije potrebna pri njihovoj proizvodnji. Takođe je i manja količina otpada nastalog pri uzgoju. Prema sprovedenim studijama, smanjenje prinosa od 20% uslovljeno uzgajanjem organkse hrane, omogićuje 50% manju upotrebu veštačkog đubriva i oko 90% manju upotrebu pesticida. Ova letina je prema istom istraživanju bila mnogo boljeg kvaliteta i duže se održala svežom.

Sve u svemu, organska hrana je porasla na popularnosti, jer potrošači sve više traže i kupuju hranu za koju smatraju da je zdravija i uzgaja se na načine koji ne štete okolini. Zapravo, potrošači obično kupuju organsku hranu kako bi umanjili izloženost ostacima pesticida i GMO-a. Neka istraživanja pokazuju da organski proizvedene kulture imaju veći nutritivni sadržaj od uporedivih neorganskih kultura, a neki smatraju da je organska hrana ukusnija. Ostaje pitanje, međutim, da li je organska hrana koja se isporučuje sa svih strana sveta zaista održiva metoda proizvodnje hrane. Svakako organsko proizvedena hrana lokalnog poljoprivrednika koji koristi integrisani pristup celokupne farme prilično je ekološki održiva, mada ekonomska održivost takvog poduhvata može biti izazov. Iako se ljudi moraju umanjiti u oslanjanju na fosilna goriva za borbu protiv klimatskih promena, mnoge organske politike malo se bave pitanjem održivosti, umjesto da se fokusiraju na strogu listu zabranjenih supstanci, a ne na sveobuhvatni dugoročni pogled na poljoprivredu i hranu.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

sr_RSSerbian