NOVE TEHNOLOGIJE U POLJOPRIVREDI U 2020. GODINI

NEW TECHNOLOGY IN FARMING FOR 2020

Novi talas poljoprivrednih tehnoloških noviteta je stigao, a podseća na tehnološke poremećaje koje viđamo u svim oblastima.

Od poznatih alata poput društvenih mreža do vrhunskih tehnologija poput vozila sa sopstvenim upravljanjem, poljoprivreda će biti digitalna, a zainteresovane strane će imati mnogo inovativnih rešenja za izbor u narednim godinama. To znači da će oni takođe morati da odluče šta niz novih tehnologija znači za povećanje produktivnosti, rast poslovanja i pokretanje održivosti.

Evo šta je sledeće za agrotehnologiju u 2020. godini i kako evoluciona tehnologija može uticati na krajnje radove poljoprivrednika i vlasnika zemljišta.

1. Testiranje tla-DNK analiza
Mnogo sjajnih alata za testiranje zdravlja tla potiču iz medicine. Zahvaljujući tehnologiji mapiranja DNK, poljoprivrednici mogu testirati mikrobiome i organsku materiju kako bi analizirali zdravstvene podatke, i kako bi mogli bolje da se brinu o svom tlu.

DNK testovi nekada su bili skupi u svetu medicine, ali sada kada se široko proizvode, osnovni testovi za uzgoj su pristupačniji nego ikad. Takođe, stvaraju mnoštvo podataka koji se mogu koristiti za analizu zdravlja tla, što poljoprivrednicima daje veću transparentnost o tome šta se događa na njihovim poljoprivrednim zemljištima.

2. Pametni senzori
Senzori koji se masovno proizvede i koji su razvijeni za industrije poput medicine i proizvodnje postali su isplativi i korisni za poljoprivredu.

Postoji mnoštvo novih i inovativnih primena senzora u poljoprivredi. Jedna vrsta senzora može skenirati polje s neba - preko drona - kako bi otkrila suve delove tla i područja koja imaju nedostatak hranljivih materija koje su neprimetne za ljudsko oko. Farmer može ubaciti senzor koji nije veći od veličine zrna u zalihu zrna za praćenje nivoa vlage. Senzori se takođe mogu priključiti na sadilice za procenu gustine tla ili ugraditi u kombajne za mapiranje prinosa i dokumentaciju žetve.

Ova tehnologija omogućava poljoprivrednicima da više prenose podatke. Senzori omogućavaju poljoprivrednicima da prikupljaju neviđen nivo podataka o svom poljoprivrednom zemljištu - što znači bolje rešavanje problema kada stvari pođu po zlu i veću kontrolu nad onim što ide po zlu.

3. Zemljoradnja kao usluga
Pretplate i poljoprivredne usluge plaćanja po upotrebi, koje se u stilu softvera kao usluga naziva Zemljoradnja kao usluga , postaju sve popularnije poslednjih godina. Mnogi startup-ovi zasnivaju se na ovakvim modelima.   

Koncept Zemljoradnja kao usluka je zapravo samo prilagođena poljoprivreda: vlasnik zemljišta plaća nekom drugom da obavlja određene usluge i upravlja opremom. Vlasnik zemljišta zadržava vlasništvo nad zemljom, ali ugovara svoje poslovanje.

Ovo je dobar model za poljoprivrednike i vlasnike zemljišta koji se kreću u neizvesnosti i konstantnog menjanja tržišnih i robnih cena. Pretvaranjem fiksnih prethodnih troškova u promenljive tekuće troškove, model omogućava poljoprivrednicima i vlasnicima zemljišta da donose odluke zasnovane na podacima o produktivnosti i efikasnosti, što je posebno korisno za male poljoprivrednike koji rade na malim površinama.

4. Pojednostavljeni najam i aukcije na farmama
Slično kao prethodni model, sada postoji mnogo više digitalnih opcija za prodaju i iznajmljivanje poljoprivrednog zemljišta. Neke veb stranice sada nude platforme za iznajmljivanje ili prodaju poljoprivrednih zemljišta koje poljoprivrednici i vlasnici mogu da koriste za pronalaženje novih poslovnih partnera putem interneta.  

Building on the precision ag boom of the past several years, these platforms also provide ways for farmers to share the data they’re collecting with their landowners. This keeps the landowner informed about farm health and performance, and it helps the farmer build their reputation as a good operator.

5. Samovozeći traktori  
Sigurno nismo spremni za automobile bez vozača - još nisu dostupni za masovno tržište jer i dalje predstavljaju previše briga o bezbednosti.

U poljoprivredi je, međutim, traktor bez vozača mnogo manje rizičan. Nema pešake ili druga vozila sa kojima bi se mogli sretati. A sa GPS-om možete koristiti deo ograde da biste traktore držali na putu i automatski ih isključili ako skreću sa staze.

Poljoprivrednici danas često traže načine kako da prošire svoje poslovanje. Na putu, automatizovana poljoprivreda ima potencijal da uradi upravo to. Pomoću prave automatizovane opreme, poljoprivrednik može lako da skalira operacije, na primer, od nekoliko hiljada hektara do 10 hiljada hektara.

Ove nove tehnologije imaju potencijal da podignu produktivnost i upravljaju zemljom do novih visina. Ali kako poljoprivrednici i vlasnici zemljišta mogu znati da li je prihvatanje ovih alata kada postanu dostupni pravi izbor za njihov posao? Tehnologije bi zaista mogle da pomognu i u tome.

6. Tehnologija će pomoći poljoprivrednicima i vlasnicima zemljišta da donose pametnije odluke  
Poljoprivrednici će uskoro početi da preusmjeravaju fokus sa održavanja marže na upravljanje rastom. I dok vam nova uzbudljiva tehnologija može pomoći u poslovanju većih razmera, nijedno rješenje nije jednoliko za sve - to je odabir putanje napred koji ima najviše smisla za vaše poljoprivredne površine. Pa kako onda da postupite inteligentno, a ne oportunistički?

U narednim godinama, tehnologija će poljoprivrednicima omogućiti donošenje pametnih odluka o novim ulaganjima.

Penzionisani poljoprivrednici koji nemaju planove sukcesije ili operacije preuzimanja, ostavljaju puno otvorenih hektara. Sadašnji farmeri će možda želeti da ih preuzmu. A ako to urade, morat će upravljati rastućom operacijom. Tu će zaista početi da se poznaje prednost agro tehnologije. Uz pomoć alata koji omogućava prediktivni model, poljoprivrednici mogu steći bolju predstavu o tome gde će morati ulagati da bi uspešno upravljali širenjem svoje farme. Alternativno, ovi modeli bi takođe mogli informisati poljoprivrednike ako proširenje poslovanja ne bi bila mudra poslovna odluka.

Zemljoradnja je dugo bila cijenjena što je na čelu ljudskih inovacija, tako da ima smisla da je sada vrijeme da agro tehnologije učini poljoprivredu pametnijom i efikasnijom nego ikad prie. U 2020. godini ali i kasnije, agro tehnologija će osmisliti bolje načine kako poljoprivrednici i vlasnici zemljišta da razumeju svoju zemlju, izaberu prave alate i osnaže bolje upravljanje poljoprivrednim zemljištem.

POLJOPRIVREDA U SRBIJI I NOVE TEHNOLOGIJE

Dok je u razvijenim zemljama primena novih tehnologija u poljoprivredi odavno uzela maha u Srbiji je taj proces još uvek u povojima a jednu od prepreka sa kojom se suočava predstavlja mali zemljišni posedi koji preovladavaju na našim prostorima.

Digitalizacija i uvođenje savremenih tehnologija u poljoprivredi nije stvar izbora, već neophodnosti, ukoliko želimo da budemo kompetativni na evropskom, pa i svetskom tržištu. Većina obradivog zemljišta u Srbiji u posedu je malih poljoprivrednih proizvođača. Veličina parcela se kreće od dva do pet hektara. Samo 16 odsto obradivog zemljišta je u rukama velikih kompanija i preduzeća. Stepen usvojenosti novih tehnologija među malim proizvođačima je nizak jer su ulaganja u nove tehnologije velika uzimajući u obzir veličinu parcele na kojoj uzgajaju useve.

Postoji značajna razlika između Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije kada se govori o stepenu usvajanja informaciono-komunacionih tehnologija među poljoprivrednicima. Dok se u SAD procenat poljoprivrednika koji primenjuju neku vrstu naprednih digitalnih tehnologija kreće od 20 do 80 odsto u evropskim zemljama ovaj procenat se kreće od nula do 24 odsto.

Svi oni koji imaju male posede, a takvih je najviše, uglavnom ne koriste informacione tehnologije. Problem je što je nabavka te opreme skupa a potrebna je i stručnost u poznavanju i korišćenju tim tehnologijama koja su u ovom trenutku ograničene samo na vlasnike većih poljoprivrednih gazdinstava. Jedan od načina kako bi njima bilo lakše da dođu do potrebne opreme i stručnih tumačenja korišćenja iste je stvaranje poljoprivrednih zadruga. Formiranje zadruga je nužno za ukrupnjavanje poseda u Srbiji i preživljavanje malih gazdinstava a s obzirom da bi to bili veliki sistemi korišćenje inovacionih tehnologija više ne bi predstavljalo problem.

4 thoughts on “NEW TECHNOLOGY IN FARMING FOR 2020

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

sr_RSSerbian